درباره عمان
عمان یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس و قدیمی ترین کشور مستقل در بین کشورهای عربی است. کشور عمان از جنوب با یمن، از غرب با شبه جزیره عربستان، از شرق با دریای عرب و از شمال با دریای عمان همسایه است. این کشور با ایران مرز آبی دارد.
به عمان کشور میانجی میگویند، چون در بسیاری از مسائل و مشکلاتی که بین کشورهای مختلف به خصوص در خاورمیانه پیش میآید، نقش میانجی و حل کننده مشکلات را ایفا کرده است و يكی از امن ترین کشورهای جهان است. در این مطلب اطلاعاتی درباره عمان ارائه میکنیم و با این کشور بیشتر آشنا میشویم.
پایتخت عمان کجاست؟
شهر مسقط، بزرگ ترین شهر و پایتخت کشور عمان است. معمولا تورهای مسافرتی کشور عمان به مقصد دو شهر توریستی آن یعنی مسقط و صلاله برگزار میشوند.
اختلاف ساعت ایران و عمان: نیم ساعت از تهران جلوتر است
فاصله زمانی تهران تا مسقط: حدود 2 ساعت
زبان: زبان اصلی عربی و زبان دوم انگلیسی
واحد پول : ریال عمان
بزرگترین شهرهای عمان: مسقط و صلاله
جمعیت کشور عمان : طبق آخرین داده های مرکز ملی آمار در سپتامبر سال 2023 کشور عمان 5،136،957 نفر جمعیت دارد که از این تعداد 2،912،064 نفر عمانی و 2،224،893 نفر مهاجر هستند.
مساحت: 309500 کیلومتر مربع
آب و هوا: گرم و شرجی
نوع حکومت: پادشاهی
نام پادشاه: سلطان هیثم بن طارق آل سعید
نام ولیعهد: ذی یزن بن هیثم آل سعید
دین: اسلام
در ادامه بیشتر با این کشور آشنا خواهید شد
نواحی و استان های عمان
کشور عمان به 9 استان تقسیم میشود که در زیر میبینید:
استان مسندم (Musandam)
استان بریمی (Al Buraymi)
منطقه باطنه شمالی (Al Batinah North)
منطقه باطنه جنوبی (Al Batinah South)
استان مسقط (Muscat)
منطقه ظاهره (Ad Dhahirah )
منطقه داخلیه (Ad Dakhiliyah)
منطقه شرقیه شمالی (Ash Sharqiyah North)
منطقه شرقیه جنوبی (Ash Sharqiyah South)
منطقه وسطی (Al Wusta)
استان ظفار (Dhofar)
تاریخجه کشور عمان
عمان یکی از قدیمیترین مناطقی است که انسان در آن سکونت داشته است. شواهد مختلف نشان میدهد انسانهای اولیه حتی 100 هزار سال قبل هم در عمان میزیستهاند؛ اما تمدن از 14 هزار سال قبل در این کشور آغاز شده است. تاریخ معاصر کشور عمان هم از زمان بیرون رانده شدن پرتغالیها از مسقط (پایتخت کنونی عمان) در قرن هفدهم میلادی آغاز شد.
از زمان روی کار آمدن سلطان قابوس – پادشاه سرشناس و محبوب عمان (که در سال 2020 درگذشت) – این کشور از یک کشور منزوی و فقیر به یک کشور ثروتمند با زیرساختهای مدرن بدل شد و به سرعت رو به توسعه و پیشرفت حرکت کرد. اکنون عمان نقش مهمی در تجارت منطقه خلیج فارس ایفا میکند و از لحاظ بسیاری از شاخصهای مهم از جمله شاخص توسعه انسانی، وضعیت خوبی دارد.
دمای هوا در عمان
عمدهترین آبوهوای عمان، گرم و شرجی است. مناطق مرکزی عمان، دارای شنزارها و بیابانهای بزرگی است؛ بنابراین آبوهوای عمان، گرم و شرجی است. البته این گرمی هوا به خاطر نزدیکی به خط استوا هم هست؛ اما در مناطق کوهستانی میتوان آبوهوای نسبتاً سرد را هم مشاهده کرد.
عمان در همه فصلها آفتابی و گرم است؛ دمای هوا در زمستانها اغلب بین ۱۷ تا ۲۵ درجه سانتیگراد تغییر میکند و در تابستان نیز چیزی در حدود ۳۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد است. ارتفاعات عمان بهخصوص در هنگام شب، هوای بسیار سردی دارند. مسقط پایتخت عمان است و آب و هوایی گرم و مرطوب دارد، اما شب هنگام از میزان رطوبت آن کاسته میشود. علت اصلی رطوبت این شهر وجود سواحل آن است.
موقعیت جغرافیایی
کشور عمان با امارات متحده عربی(۶۰۹ کیلومتر) و عربستان سعودی(۶۵۸ کیلومتر) و یمن(۲۹۴ کیلومتر) مرز مشترک دارد و از شمال به تنگه هرمز، و از سمت شرق به دریای عرب محدود میشود. عمان با مساحت ۳۰۹٬۵۰۰ کیلومتر مربع، سومین کشور بزرگ بعد از سعودی و یمن در شبه جزیره عربستان است. عمان در جنوب شرق این شبهجزیره قرار گرفته و تقریباً نیمه شرقی جنوب شبهجزیره عربستان را پوشاندهاست. خطوط ساحلی عمان ۲٬۰۹۲ کیلومتر طول دارند.
یک شنزار بیابانی بزرگ بیشتر مناطق مرکزی عمان را دربر گرفتهاست. دو منطقه کوهستانی در دو سوی این بیابان دیده میشود، یکی در شمال به نام رشتهکوه حَجَر و دیگری در کرانه جنوب شرق کشور که کوههای ظفار هستند. بیشتر شهرهای اصلی کشور نیز در کوهپایههای این دو کوهستان قرار گرفتهاند: مسقط (پایتخت)، صحار و صور در شمال، و صلاله در جنوب.
در میانههای کوهستان حجر، جبل اخضر قرار دارد که با ارتفاع ۳۰۷۵ متر بلندترین نقطه عمان و بلندترین نقطه در شرق شبهجزیره عربستان است. ارتفاعات این کوه رنگهای مختلفی دارد و بهشکل پلهپله است. این کوه در میان شنزارها و دشت و تپهماهورهای بزرگ واقع شدهاست.
عمان از مناطق مناسب برای صخرهنوردی است. بسیاری از صخرههای سرزمین عمان در کف اقیانوس باستانی تتیس که میان ایران و عمان قرار داشت شکل گرفتند.
وضعیت اقتصاد عمان
عمان مثل سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس، سرشار از منابع نفت و گاز است. با اتکا به همین منابع طی سالهای گذشته، توانسته است زیرساختهای شهری و شهرسازی خود را به شدت بهبود بخشیده و جز بهترین کشورهای خلیج فارس و بهطورکلی منطقه خاورمیانه باشد. عمان بیش از 5 میلیارد بشکه ذخیره نفت خام دارد و روزانه بیش از یک میلیون بشکه از این نفت را به فروش میرساند.
این کشور تلاش کرده است تا طی سالهای گذشته، اتکای خود به نفت و گاز را کم کند. به همین منظور، روی صنعت گردشگری سرمایهگذاریهای زیادی انجام شده است. جزایر و مکانهای دیدنی و فوقالعاده این کشور، هر روز در حال بهبود و توسعه است تا گردشگری رونق بیشتری پیدا کند.
از مهمترین کالاها و خدمات صادراتی عمان میتوانیم به مواردی مثل ماهی و محصولات دریایی دیگر، فلزات و پارچه، تجهیزات حملونقل و همچنین روغن اشاره کنیم. ریال عمان هم یکی از باارزشترین ارزهای موجود در جهان است.
کشور عمان با 5.5میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت خام، بیست و دومین کشور در جهان و هفتمین کشور در منطقه خاورمیانه از نظر میزان ذخایر نفت است.
این ذخایر بهطور عمده در مناطق خشکی شمالی و مرکزی و در میدانهای کوچک و پراکنده واقع شدهاند. عمان با تولید حدود یک میلیون بشکه در روز، بیست و پنجمین تولیدکننده نفت خام جهان است. اقتصاد این کشور همانند تعداد زیادی از کشورهای خاورمیانه وابسته به درآمد نفت است. بیش از 67 درصد از درآمد این کشور از صنایع نفت و گاز حاصل میشود. هرچند که طبق آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی عمان، در سال 2016 تنها 26 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشور مبتنی بر درآمدهای نفتی بودهاست. مقصد اکثر محمولات نفت خام صادراتی عمان کشورهای چین، تایلند، کره جنوبی و ژاپن هستند. سامانه خط لوله عمان بیشتر روی تحویل نفت خام به تنها پایانه صادرات نفت این کشور در بندر فحل (میناء الفحل) متمرکز است. مهمترین پروژه راهبردی نفتی این کشور تا سال 2021، طرح احداث یک پالایشگاه 230هزار بشکهای با مشارکت شرکت نفت بینالمللی کویت (KPI) به ارزش هفت میلیارد دلار، ساخت چندین مجتمع پتروشیمی در مجاورت این پالایشگاه و احداث مخازن ذخیرهسازی نفت خام تا ظرفیت 200 میلیون بشکه در منطقه الدقم است.
کالاهای صادراتی مهم عمان شامل نفت خام، صادرات مجدد کالا، ماهی، فلزات و پارچه است و کالاهای وارداتی مهم آن نیز شامل ماشینآلات و تجهیزات حمل و نقل، کالاهای صنعتی مواد غذایی و روغن صنعتی است. دولت کشور عمان اعلام کرده که به سرمایه گذاران خارجی مالکیت صد در صد داده میشود، افراد میتوانند از وامهای کلان با بهرهٔ کم استفاده کنند و شرایط اعطای وام به سرمایه گذاران کشور عمان روز به روز بیشتر میشود. در کشور عمان معافیتهای گمرکی برای سرمایهگذاری دیده میشود و بهطور کلی وارد کردن تجهیزات صنعتی نیز بسیار مهم است، معافیتهای گمرکی برای وارد کردن مواد اولیه کارخانه ای کشور عمان بهطور جدی دنبال شدهاست. ارائه بیمه اعتبارات صادراتی از طریق ضمانت نامههای صادراتی نیز دیده میشود و آژانسهای مالی در این کشور رشد بهتری نسبت به سالهای گذشته داشتهاند. ورود کشور عمان به سازمان تجارت جهانی و همینطور توافقنامههای تجارتی آزاد در این کشور سبب میشود که تأثیر مثبتی بر روی اقتصاد کشور عمان دیده شود. اقتصاد کشور عمان یکی از با ثباتترین کشورهای GCC محسوب میشود و نرخ تورم در این کشور، صفر است.
واحد پول این کشور ریال عمان است. هر ریال عمان معادل ۲٫۶ دلار آمریکا و هر دلار معادل ۰٫۳۸۴ ریال عمان است.
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سالانه در کشور عمان در ابتدا ۰/۹- درصد بوده و پس از مدتی به ۱۲ درصد رسیدهاست. اینطور که مشخص است وضعیت تولید ناخالص داخلی ۷۹٫۲۹ میلیارد دلار است و مشخص است که سیستم خرید و فروش در کشور عمان در سالهای اخیر تغییراتی داشتهاست. تولید ناخالص داخلی به قیمتهای ثابت در کشور عمان، ۲۸۴۸۱٫۶ میلیون ریال ارزیابی شده و تشکیل سرمایهٔ ثابت ناخالص در کشور عمان، ۷۸۴۷٫۷ میلیون ریال عمان برآورد شدهاست. تولید ناخالص داخلی از کشاورزی در این کشور، ۶۷۰٫۲ میلیون ریال عمان اعلام شدهاست. اینطور که مشخص است ساخت و ساز در کشور عمان نیز در ابتدا ۲۱ درصد بوده و سپس ۲۲ درصد ارزیابی شدهاست. وضعیت تولید ناخالص داخلی از ساخت در کشور عمان نیز ۱۷۱ میلیون ریال عمان برآورد شدهاست. تولید ناخالص داخلی از اداره امور عمومی در کشور عمان نیز به ۳۷ درصد رسیدهاست، تولید ناخالص داخلی از خدمات نیز در وضعیت ۱۴ درصدی دارد و مشخص است که سیستم حمل و نقل عمومی در این کشور ۱۶ درصد بیشتر است. وضعیت خدمات رفاهی در کشور عمان با رتبه ۵۶ درصدی خود ثابت باقی ماندهاست. تغییرات موجودی انبار در کشور عمان، ۹۹۳٫۸ میلیون ریال عمان اعلام شده و وضعیت سرعت اینترنت در کشور عمان ۴۹۲۷٫۰۳ کیلوبایت بر ثانیه است. اینطور که مشخص شدهاست آدرس آی پیها نیز رشد خوبی در وضعیت اقتصادی ایجاد کردهاست، رتبههای رقابتی نیز از ۶۱ به ۴۷ رسیدهاست. وضعیت ثبت خودرو در این کشور ۱۴ درصد بیشتر از قبل شدهاست و تولید الکتریسیته نیز ۳۰۴۲٫۹ گیگاوات بر ساعت است. نرخ مالیات شرکت در کشور عمان در ابتدا ۱۲ بوده که امروزه این نرخ در وضعیت ۱۵ درصد دیده میشود. نرخ مالیات درآمد شخصی ۰ اعلام شده و کشور عمان در زمینه نرخ مالیات بر فروش نیز رقم ثابت ۰ را نگه داشتهاست.
تعادل کار و زندگی در عمان
کشور عمان طبق اعلام سایت اینترناتیونس جزو ۱۰ کشور برتر جهان از نظر تعادل کار و زندگی است. سایر کشورها دانمارک، سوئد، امارات و کانادا هستند.
بهداشت و درمان
در کشور عمان، استاندارد عمومی بهداشت و درمان در هر دو بخش خصوصی و دولتی بالاست. همانند بسیاری از کشورها در این کشور نیز بخش خصوصی ترجیح داده میشود. سیستم بهداشت و درمان جهانی ارائه شده در عمان برای شهروندان در زمان مراجعه به مراکز درمانی رایگان و برای مهاجران و اتباع خارجی با نرخ یارانه ای است. همچنین ارائه خدمات با نظارت کامل وزارت بهداشت همراه است که بخشی ازاین نظارت، آزمایشگاه کنترل کیفیت است که ایمنی و کیفیت داروها را کنترل میکند.
حمل و نقل
عمومی
مردم این کشور از ماشینهای شخصی بیشتر استفاده میکنند، ولی افرادی که خودرو شخصی ندارند از اتوبوس و تاکسی بهره میبرند. هزینه استفاده از اتومبیل در عمان بسیار ارزانتر از اروپا است. در نتیجه، تقریباً تمام مهاجران خارجی اتومبیل شخصی دارند و میزان استفاده از حمل و نقل عمومی اندک است. همچنین میتوان درعمان ماشین اجاره کرد که به نسبت تاکسی بسیار به صرفه تر است.
هوایی
فرودگاه بینالمللی مسقط اصلیترین فرودگاه کشور عمان است و سالیانه ۲۰ میلیون مسافر در آن جابجا میشود امروزه در این فرودگاه ایرلاینهای معروف و معتبری مانند ایر عربیا، امارات، الاتحاد، کاالام، اجیپتایر، عمان ایر، قطر ایرویز، سوئیس اینترنشنال ایرلاینز، تای ایرویز و ترکیش ایرلاینز دارای پروازهای منظمی است.
عمان بیزنس آفیشال
تصمیم گیری هوشمندانه
پیام ارسال کنید
خدمات
ثبت شرکت
اجاره خودرو
پانسیون
هتل
گردشگری